Новият SEAT LEON  2021 е тук!

Новият SEAT LEON 2021 е тук!

Изцяло новият SEAT Leon е тук, готов да оживи компактния сегмент. Компанията е инвестирала повече от 1,1 милиарда евро, за да предложи на пазара превозни средства с по-ефективни двигатели с голяма динамичност и повече привличаща вниманието естетика.

SEAT Leon винаги е бил основен стълб в моделната гама на марката, доказан със своите продажби от над 2,2 милиона бройки в предишните си три поколения. Четвъртото поколение е проектирано и разработено, за да продължи това огромно постижение и да го изкара на следващо ниво по отношение на свързаност, ефективност, динамичност и безопасност.

Екстериор

Изцяло новият Leon е олицетворение на философията на компанията за дизайн, елегантност и спортен дух, като същевременно добавя спокойствие, увереност и зрялост, наблюдавани във всеки Leon, който е слязъл на пътя от производствената линия на SEAT. Той е проектиран, разработен и произведен в Барселона, в съоръженията на марката Martorell. Aвтомобилът се оповава на привлекателността на своя предшественик, но с по-силна индивидуалност, подпомаган от гладките си обтекаеми форми в перфектната комбинация от ръбове и извивки на правилните места. И докато външната естетика е това, което привлича вниманието, неговият стил също повишава цялостната ефективност на автомобила с подобрена аеродинамика. Коефициента на челно съпротивление е 8% по малък в сравнение с предишното поколение.

В предната част на изцяло новия SEAT Leon дизайнът осигурява по-голяма индивидуалност, с красива триизмерна връзка между решетката и предното осветление. LED фаровете са изящно очертани с арогантни отсечени линии на LED дневните светлини, които придават на автомобила незабавно разпознаваем почерк за другите участници в движението.

Предните пропорции на автомобил са малко по издължени спрямо предишното поколение, което придава спортен характер на машината загатващ, че под капака се крие нещо различно и по-впечатляващо от предишните версии. Това може да се види и при A-колоните, които са се придвижили допълнително назад.

Вълнението и креативността продължават в задната част на изцяло новия Leon подчертана от светодиодната светлина преминаваща по цялата ширина на автомобила през багажника, създаден да поддържа динамичната индивидуалност на автомобила. Както осветителната система, така и спойлерът създават линии, които придават усещане за скорост, дори когато колата изобщо не се движи.

Основата за цялостната естетика на автомобила е усъвършенстваната платформа MQB Evo, която осигури оптимални размери, гъвкавост и адаптивност. Новият SEAT Leon е с дължина 4,368 мм (+ 86 мм) и височина 1,456 мм (-3 мм) в своята версия с 5 врати, докато версията Sportstourer е с дължина 4642 мм (+ 93 мм) и височина 1448 мм (-3 мм). И двете версии са с 1800 мм ширина (-16 мм), с междуосие 2 686 мм, с 50 мм повече от третото поколение Leon, което ги прави допълнително по-просторни на задните седалки.

Интериор

Изцяло новият интериор на SEAT Leon е върхът на функционалността, минимализма и елегантността. От момента, в който заемете мястото си зад волана (основната точка за контакт между водача и автомобила) ще усетите емоцията създавана от гладкото, тънко но широко табло за управление, което създава впечатление за лекота, динамика и скорост.

Всичко в кокпита е проектирано да е ергономично и прецизно, което увеличава вътрешния комфорт за пътуващите. Независимо дали седите на шофьорското място, като пътник или отзад.

Кабината е разработена да пасва на пътниците като ръкавица, осигуряваща усещането за удобство и сигурност.

Основният герой на интериора е неговият опционален централен 10-инчов екран с развлечения, който включва разпознаване на жестове, осигуряващо прецизно взаимодействие с пътниците и намаляване на броя на необходимите физически бутони.

Итериорната LED светлина е важна характеристика на изцяло новия Leon. Той включва обгръщаща околната среда светлина, която покрива цялата ширина на таблото и продължава през вратите. Това е не само декоративна светлина, тя също така осигурява интериорно осветление, което не позволява да имате тъмни места в кокпита.

Много внимание беше обърнато на постигането на перфектен баланс от рафинирана и мека пластмаса, текстил и кожи за покриване на седалките, панелите на вратите и таблото.

Моделите, които използват автоматичната трансмисия DSG, сега се възползват от технологията „shift-by-wire“. Системата е проектирана така, че селекторът на предавките да не е свързан към скоростната кутия механично, а да използва електронни сигнали за превключване и управление. SEAT Leon предлага на водача различни предварително зададени режими на задвижване – Eco, Normal, Comfort и Sport. С индивидуалния режим на шофиране, водачът е в състояние да адаптира автомобила към личните си нужди, благодарение на новия плъзгач DCC.

Новият SEAT Leon съчетава своя привлекателен дизайн с практичност. 5-вратият вариант предлага капацитет на багажника от 380 литра (идентичен с предишното поколение), докато Sportstourer предлага 620 литра капацитет на багажника (с 30 литра повече от предишното поколение).

Изцяло новият SEAT Leon е разработен с мисъл, грижа и отговорност към света. Към своята гама двигатели бензинови (TSI), дизелови (TDI), сгъстен природен газ (TGI) Leon добавя нови електрифицирани задвижващи системи: „мек“ хибрид (eTSI) и плъгин хибрид (eHybrid). Всеки един от тях е проектиран да осигурява най-високите нива на екологичност, ефективност и управляемост, давайки на клиентите правилната комбинация от превозно средство и двигател, които да съответстват на техните специфични нужди, грижейки се за бъдещите поколения.

Бензин

SEAT Leon стартира бензиновата си гама с най-малките си турбо агрегати с директно впръскване, които осигуряват мощност между 81kW / 110PS и 140kW / 190PS. Двигателят с по-ниска мощност, който произвеждат 81kW / 110PS мощност, е 1.0-литров TSI трицилиндров агрегат, който се използват в SEAT Leon за първи път. Мощност от 96kW / 130PS и 110kW / 150PS предлагат по-големите 1.5-литрови бензинови двигатели. На върха в йерархията е 2.0-литровият TSI агрегат с мощност 140kW / 190PS, който се предлага с автоматична скоростна кутия с два съединителя (DSG)

Дизел

Дизелът остава важна технология за намаляване на въглеродните емисии, а изцяло новият Leon се възползва от две дизелови опции, 2.0 литрови TDI агрегати 85kW / 115PS и 110kW / 150PS . Версиите с 5 врати и Sportstourer имат ръчна скоростна кутия за 85kW / 115PS, докато двигателя 110kW / 150PS се предлагат с DSG автоматична трансмисия. TDI въвеждат нова SCR система с двойно впръскване, която включва двойна инжекция AdBlue, за да намали значително емисиите на NOx в сравнение с дизеловите двигатели от предишното поколение. Резултатът е гама от дизелови двигатели, които отговарят на строгите изисквания на най-новите стандарти за вредни емисии.

mHEV

Изцяло новият SEAT Leon обхваща и меката хибридна технология (eTSI), което позволява на компактния автомобил да осигури още по-високи нива на екологичност и ефективност. Системата се предлага с 1.5-литровия бензинов агрегат 110kW / 150PS в комбинация с DSG трансмисия. Технологията използва стартов генератор 48V и литиево-йонна батерия с 48V. Тя възстановява енергия при спиране и подпомага двигателя с електрическа мощност.

Plug-in hybrid

И тъй като SEAT разширява използването на електрификацията, четвъртото поколение Leon включва и усъвършенстван плъгин хибриден вариант. Съчетавайки 1,4-литров TSI бензинов двигател, 13kWh литиево-йонна батерия и шестстепенна DSG трансмисия, които произвеждат 180kW / 245PS мощност. Плъгин хибридната версия също така позволява на шофьорите да използват само електрически режим, като имат автономност до 60 км (WLTP), използвайки само електрическа енергия, съхранявана в батерията на автомобила. технологията намира идеално приложение в градски условия, където регулациите за качество на въздуха стават все по-строги.

CNG

Изцяло новият SEAT Leon има опция за 1,5-литров TGI агрегат с CNG, който произвежда 96kW / 130PS мощност. В превозното средство се интегрират 3 резервоара за CNG с общ нетен капацитет от 17,3 кг, което дава на новия SEAT Leon приблизителен пробег от 440 км, без да е необходимо да зареждате. И ако резервоарите за CNG останат празни, двигателят автоматично превключва да работи на бензин, докато стигне до следващата бензиностанция за CNG.

Напълно новият SEAT Leon излиза на българския пазар през юни 2020 г. с начална цена от 36 220 лева. Имате възможността да се запознаете с нашата подробна ценова листа в приложените файлове по-долу.

Please follow and like us:
Pin Share