Безопасност

БЕЗОПАСНОСТ

    Благодарение на адаптивната система (Adaptive Front-lighting System AFS) и би-ксеноновите крушки (Bi-xenon) предните фарове следват движението на волана, осветявайки пътя ви възможно най-добре. Системата за осветяване на завоя изпълнява подобна функция – активираща се от светлинния индикатор, фарът за завои, инсталиран в този за мъгла, осветява пътя, по който смятате да завиете. Както дневните светлини (Daytime Running Lights), така и тази система позволява на останалите шофьори да ви видят навреме.

Сигурността означава да държите пътя правилно, но и да бъдете осигурени. По отношение на първото SEAT Altea е най-добрият в класа си. Това се дължи на задния мост Multi-link и електронната стабилизираща програма (Electronic Stability Programme), която от своя страна е свързана със системата за контрол на сцеплението (Traction Control System). В последното си въплъщение сензорите на тази система са в антиблокировъчна система на спирачките (Anti-Lock Braking System), което предотвратява завъртането на колелото при по-бавни или по-бързи скорости. Тази комбинация всъщност превръща лошите пътища в хубави. И като споменахме спирачките, SEAT Altea е оборудвана със система за аварийно спиране (Emergency Brake Assist), която увеличава спирачната сила за най-кратко време. В същото време вътрешното огледало за обратно виждане е с устройство срещу отблясъци, за да не бъде шофьорът заслепяван от светлините на автомобила зад него.

 

Остава да ви споменем, че SEAT Altea бе награден с максимума от пет звезди по рейтинга за сигурност на NCAP. Шестте въздушни възглавници са стандартни, а въздушните възглавници за гърдите на задните седалки са допълнителна опция. Ако сте загрижени за семейството си, трябва да знаете, че системата за закрепване на детските седалки iSOFiX е също стандартна, което означава, че детската седалка може да бъде закрепена директно към шасито. Това спечели на SEAT Altea четири звезди на теста за безопасност на децата. И на края – сигурно ще се радвате да научите, че този автомобил спечели максималният брой точки на теста за безопасност на пешеходците!