SEAT представи изцяло новия Leon

SEAT представи изцяло новия Leon

Най-популярният и най-важен модел на Seat смени поколенията си. На церемония в щаб-квартирата на испанския производител  в Марторел беше представена новата генерация на хечбека и комбито Leon.

Габаритите на стандартния Leon са дължина от 4368 мм, широчина – 1800 мм и височина – 1456 мм. В сравнение с предшественика си новият хечбек е с 86 мм по-дълъг, с 16 мм по-тесен и с 3 мм по-нисък. Размерите на комбито Leon ST са дължина 4642 мм (+93 мм), широчина – 1800 мм (-16 мм) и височина – 1448 мм (-3 мм). Разстоянието между двете оси и при двата варианта е еднакво – 2685 мм (+50 мм). 

Seat Leon

И ако обемът на багажника на хечбека  си остава същия като при досегашния модел – 380 литра в стандартната конфигурация, но при комбито той е увеличен с 30 литра и достига 617 литра.

Испанците се гордеят с факта, че са разработили напълно новия Leon в Барселона, като са похарчили 1,1 млрд. евро. Моделът върви по стъпките на Volkswagen Golf и Skoda Octavia, които също смениха поколенията си през последните месеци. Трите автомобила са на една и съща платформа, като използват една и съща платформа, както и еднакви мотори и технологии.

Seat Leon

Сходство има и в интериорите. Този на Leon е оборудван с цифров приборен панел с размер 10,25-инча, както и централен тъч-скрийн на мултимедийната система с диагонал 8,25 или 10 инча. Предвидено е управление с жестове или гласови команди, поддръжка на Android Auto и Apple CarPlay, безкабелно зарядно за смартфони, вградена SIM-карта за връзка с хранилище на информация и фирменото приложение  SEATConnect. 

От компанията посочват, че новият Leon е първия за марката пълноценен „конектед-кар“, тоест автомобилът имат постоянна високоскоростна връзка с интернет, която осигурява разширения функционални възможности. За безопасността на автомобила отговарят голям брой системи, сред които адаптивен круиз-контрол и система за управление на шасито, която автоматично се настройва спрямо условията на пътя.

Seat Leon

Бензиновата гама на новия Seat Leon включва 1,0-литрови турбомотор с 3 цилиндъра, развиващи 90 и 110 к.с., 1,5-литрови със 130 и 150 к.с., както и 2,0-литров със 190 к.с. Всички те, без тези с 90 и 190 к.с., се предлагат и като част от „умерена“ хибридна система с 48-волтов стартер-генератор. Тези версии ще се съчетават само с роботизирана DSG-скоростна кутия

Дизеловият двигател е 2,0-литров със 115 или 150 к.с. За новия Leon е предвиден е 1,5-литров TGI със 130 к.с., който работи на газ, както и хибридна версия на основата на 1,4-литров бензинов мотор. Тя развива 204 к.с., като позволява пробег от 60 км само на ток, използвайки батерия с капацитет 13 кВт/ч.

Още снимки вижте в галерията

Please follow and like us:
Pin Share